Vårkvalitén 2010

Hur ofta ser vi i Sverige damast från 1600-talet? Nästan aldrig blir svaret. På Skånes Auktionsverks Internationella Vårkvalitetsauktion finns det nu en möjlighet att njuta av skönheten och kvalitén hos en unik damastduk, med rika bildscener av figurer och stadssiluetter ur Marcusevangeliet i gamla testamentet med tex Johannes döparens huvud på ett fat. Duken, som är i utmärkt skick, kommer från kännaren och antikhandlaren Tua Lundbergs samlingar Stockholm och ropas ut för 15 000 kr.

Tua Lundberg samlade också samekonst med signerade arbeten av kända och mindre kända konstnärer där Nils Nilsson Skum (1872-1872) representeras av två typiska akvareller med renar och en signerad kniv. Det finns också samedockor och arbeten i renben, folkkonst vi inte är så vana av att få möjlighet se i Skåne. Totalt ropar vi 35 nummer samekonst. Vårkvalitén riktar åter ljuset på ”Skånska konstnärer” och Ola Billgrens målning ”Augustikväll” daterad 1989 är en fin representant för konsten och poesin som är sprungen ur den skånska myllan. Augusti var Ola Billgrens farvoritmånad och Anita Nilsson-Billgren har formulerat dessa vackra tankar om målningen, citat:

"Tycker att bilden kan kallas Augustikväll, den är ju en aning mörk. Han gillade augustis avslutning på sommaren. Ofta kom då en intensiv hetta, det var skördedags för allt gott som sommaren givit. Till och med färgerna mognade och började samsas med varandra i en klangrik och mustig final innan allt skulle vissna ner inför vintern. Dessa klanger av värme och glöd satte koloristen (Ola) på prov.Den annars lätta och lyriska sommarskalan byttes ut mot tyngd och kraft, som ett crescendo som avslutar en symfoni...
Proveniens: Vännen Jaques Werup.

Vansinniga och roliga "måste-ha-föremål" dyker alltid upp på auktion. Ett sådant objekt är cigarrstället i silver, tillverkat i Karlskrona 1864 av silversmeden Carl Neuendorff, som likt en karusell öppnar dörrarna och presenterar åtta olika fack för cigarrer. Det är inte svårt att känna atmosvären av cigarrdoften och skvallret i herrummet efter den goda middagen när det begav på 1860-talet.

Det är också med stolthet vi har möjligheten att presentera några mycket ovanliga takarmaturer av skåningen Per Torndahl. Per Thorndal hade sin ateljé i Perstorp och hans exklusiva armaturer såldes genom utställningar i Stockholm och hos ledande armaturfirmor och guldsmedsaffärer i Stockholm, vilket inte var så konstigt med tanke på att många av dem var försilvrade. Denna försilvrade takarmatur från 1920-talet är som hämtad ur sagan om Aladdin och de (40?) rövarna med sina infällda musselskal.

För frågor om föremålen kontakta Pia Staël von Holstein på 0418-599 90. För pressbilder kontakta Malin Zechner på 073-987 36 05.