KÖPA HOS OSS

HUR GÅR DET TILL?

Vytautas Kasiulis, klubbad Online för 70,000 kr.

Vytautas Kasiulis, klubbad Online för 70,000 kr.

Att köpa på auktion hos Skånes Auktionsverk är enkelt. Alla våra auktioner sker helt online, vilket innebär att man bjuder i realtid på objekten, var man än befinner sig i världen. Vårt system är anpassat för att fungera med både dator, surfplatta och smartphone.

Det är lätt att hålla reda på när vi har auktion, eftersom vi samlar auktionerna så att de alltid löper ut på tisdagskvällar. Visning har vi på måndagen inför varje auktion och då finns det möjlighet att undersöka objekten närmare. Varje objekt har en sluttid, och det går att bjuda fram till denna tidpunkt. Vid budgivning under slutminuterna förlängs sluttiden så att man alltid har två minuter på sig att svara på budet.

Tycker du att det är krångligt eller svårt att förstå? Vi hjälper vi dig gärna tillrätta under visningen eller per telefon.


hur kommer jag igång?

1. För att kunna bjuda på våra auktioner behöver man ha ett kundnummer. Du kan registrera dig för ett kundnummer via ”Mina sidor” längst upp på sidan med auktionskatalogen. När du har fyllt i dina uppgifter får du ett mail med ditt nya kundnummer och lösenord. För att aktivera ditt konto behöver du logga in inom 24h. Så snart vi har kontrollerat att dina uppgifter stämmer och att du inte redan har ett konto hos oss blir du godkänd för budgivning. Ibland kan det krävas verifiering med ID för att kunna slutföra registreringen.
 

2. För att kunna bjuda behöver du vara inloggad på sidan. Det gör du via ”Mina sidor” (se ovan). Välj bland hundratals objekt som presenteras i auktionskatalogen med högupplösta bilder. När du har hittat dina favoriter bland objekten klickar du på ”Lägg bud” och väljer ditt bud i budstegen. Systemet bjuder på förmånligaste vis för din räkning. Om du blir överbjuden får du besked om detta via mail och sms.
 

3. Tycker du att det är besvärligt att bjuda online? På visningen finns det möjlighet att lämna ett skriftligt förhandsbud. Vi kan också hjälpa dig att lägga bud genom någon av våra kunddatorer.  

paket.jpg

4. När alla kvällens auktioner är avslutade skickas vinnarmail ut till köparna med slutsumma och betalningsinformation. Det går bra att betala via överföring till konto, bankgiro eller på plats med kort eller kontant. Alla inropade objekt måste betalas och avhämtas inom sex (6) dagar efter auktionen. Har du inte möjlighet att själv hämta kan du beställa en transport eller postförsändelse via transport@skanesauktionsverk.se eller annan transportör. Se mer här!


viktigt att tänka på!

Cartier, armbandsur, klubbad Online för 30,000 kr.

Cartier, armbandsur, klubbad Online för 30,000 kr.

Att handla på auktion är inte riktigt som att köpa nytt i butik. Föremålen är begagnade och kan bära spår efter normalt bruk. Vid mer omfattande slitage eller skador omnämns detta i katalogtexten. Vill man ha en detaljerad konditionsbeskrivning kan man be om detta via e-mail. Tekniska föremål, klockor och armaturer säljs som konstobjekt och Skånes Auktionsverk kan inte lämna några garantier för att de fungerar. Våra högupplösta bilder är till för att illustrera objekten, men tänk på att bilderna inte alltid utgör en korrekt representation av objekten och deras skick. Det allra bästa är naturligtvis att besöka en av våra trevliga visningar för att undersöka objekten själv. Läs våra utförliga auktionsvillkor här.


avgifter och betalning

Köparen betalar en provision på 22,5% på klubbat pris samt en inropsavgift om 30 kr/objekt. Betalning kan ske med kort eller kontant vid avhämtningen, eller via överföring till konto, bankgiro eller utlandsbetalning till konto. Tänk på att betalningen ska ha kommit in på vårt konto innan avhämtning kan ske. Vid betalning via bankgiro ser vi betalningen först dagen efter ca kl 15.00.


Avhämtning och transport

 

Inropade objekt måste betalas och avhämtas inom sex (6) dagar efter auktion. Det kan ske på ett av följande sätt:

  1. Hämta själv från Skånes Auktionsverks lokaler på Ringvägen 48 i Landskrona.
  2. Beställ en transport av våra rekommenderade transportörer. Vid mindre föremål se mer information här!

favoriter och utvalda objekt

Objekt märkta med en stjärna i övre hörnet är speciellt utvalda objekt som vi gärna vill uppmärksamma. Dessa objekt har vanligtvis ett utropspris på minst 5000 kr, men det kan också röra sig om objekt som har ett särskilt kulturhistoriskt värde eller är särdeles unikt på något annat sätt. Dina egna favoriter märker du ut i katalogen genom att klicka på hjärtat i nedre hörnet av bilden.


VAD betyder det?

Utropspriset utgör ett riktmärke för värdet på objektet utifrån tidigare försäljningar av liknande objekt. Slutpriset kan bli både högre eller lägre än utropspriset.

Bevakningspriset är det lägstapris som vi har satt i överenskommelse med säljaren. Bevakningspriset är konfidentiellt, men överstiger aldrig utropspriset. Budgivaren får dock veta om lagt bud är tillräckligt högt eller ej vid budgivningen. De flesta objekt saknar helt bevakningspris.

Följerätt/droit de suite är en avgift som kan tillkomma på konstverk och brukskonstverk som säljs i andra hand. Läs mer om följerätt här.

Efter, hans art och tillskriven är specifika uttryck som används i auktionsvärlden för att beskriva konstverk som är senare avdrag eller kopior efter en förlaga; målade i samma art som en viss konstnär men kanske långt senare; eller konstverk som sannolikt kommer från en viss konstnärs hand. Enbart när konstnärens namn är helt utskrivet med för- och efternamn är det Auktionsverkets mening att konstnären själv är upphovsman eller har godkänt konstverket.